Tudnivalók vályogház vásárlása estén 

2024.01.26


- hol van a kérdéses ház (alföld, hegyvidék, vízpart, völgyben, hegyoldalban, erdőben, a pusztán stb.)- milyenek a terepviszonyok az épület körül (esetleg töltésoldalban, vagy dombtetőn, van-e pl. egy folyóvíz, vagy állóvíz körülötte)? A terep a ház felé lejt-e vagy attól el?- milyen növényzet van körülötte? A fák a bokrok mennyire engedik szellőzni a falat, lombhullató fákról jut-e levél az ereszcsatornába?- milyen a helyszín talaja (agyag, homok, kő, kavicsos)

- milyen magasan van a talajvíz (megállapítható az udvaron található kútból (ha van kút)- milyen a tereprendezés az épület körül (kert, abban vannak-e tereplépcsők, az ún. felszíni vízelvezetés megoldott-e)?- van-e vízvezeték, csatornázás az épületben? Esetleg csak derítő?- van-e járda (ún. csöpögőjárda) az épület körül?És akkor még csak most értünk az épülethez...

- milyen az alapozása az épületnek?- milyen állapotban van a tetőzet?- van-e ereszcsatorna?

- hány, és mekkora ablakok vannak, milyen elrendezésben?

- milyen szerkezetű az épület fala (tömés, vályogtégla, stb.),

- milyen a lábazata az épületnek?- a falak milyen állapotban vannak?

- látszik-e a falakon nedvesedés, felázás?- esetleg a fal frissen van festve, tapétázva, lambériázva? (ez legtöbbször valami hiba eltakarására utal!)

- van-e "modern" falazás (gipszkarton) a házban? (ez szintén...)

- milyen a padló (betonozott, linóleum, parketta, hajópadló)?

- milyen a szellőzése az épületnek?

- milyen épületgépészeti berendezések vannak (víz, csatorna, fűtés),- milyen a fűtési rendszer?- milyen a használata az épületnek (napi, vagy üdülőszerű)?

- milyen födéme van (fagerendás, burkolt) stb.?

- van-e mozgásból eredő károsodásra utaló jel?- mikor épült a ház?- volt-e átalakítás rajta, ami a szerkezetet befolyásolta?

- közel van-e a közúti forgalomhoz (azaz a telek utcai frontján áll-e, vagy pedig beljebb)És persze ezek után azok az általános szempontok, melyeket egyébként is megvizsgál az ember, mielőtt házat vesz...Forrás valyog.uw.hu

Tartózkodjunk az önjelölt szakértőktől, a helyi kőművesek sem feltétlenül értenek a vályog, föld falazatú házakhoz. Mindenképpen kérjünk számlát és dokumentációt a felmérésről. 

Azoknak akik Teleki pályázattal terveznek , megvásárlás előtt alaposan tájékozódjanak, és vegyék fel a kapcsolatot a helyi építésügyi hatóságokkal. 

Szavatosság és jótállás https://mihalics.hu/szavatossag-jotallas-az-ingatlan-adasvetelnel/