Vályogházakról napjainkban

2023.12.09

Természetes Életterek

Ne feledjük, az ökológiai lábnyom kérdése egyre égetőbb téma, mert mi vagyunk felelősek a fenntartható jövőért! A harmonikus és rendezett otthonainkért, életterünkért, melyek a nyugalmat és a feltöltődést szolgálják a hétköznapok forgatagában.

Tudtad , hogy nem csupán a parasztházak vályog falazatúak? Tudtad, hogy a rengeteg kádárkocka ház egy jó része is vályogfalazatú? Tudtad, hogy ytong vagy porotherm, beton vagy gipszkarton falazatok is kaphatnak természetes vályog és mész vakolatokat, gletteket , festékeket? Tudtad, hogy akár egy lakótelepi lakás is lehet természetes otthon?

Vályogvakolatokról röviden

Természetes páraszabályzók. A vályogvakolatok és glettek képesek a levegőből párát felvenni, eltárolni majd később amikor a körülmények lehetővé teszik visszaadni.

A vastagabb rétegben felhordott vályogvakolatoknak már 10-15 mm- től a páraszabályozó képessége ideális. A simító réteg lehet lóalmos simítás vagy saját keverésű vályog glett .

Használunk saját készítésű vályogvakolatokat és minősített előkevert gyári anyagokat is.

A természetben fellelhető agyag sokszínű lehet fehér, szürke, vörös, rózsaszín, sárga,fekete, barnás.

Földpigmenttel színezhető.

A fedő réteg kivitelezhető igényes színezett változatban, ami már nem igényel meszelést, rendkívül szép természetes felületek alkothatók így meg.

Mészvakolatokról röviden

Természetes páraszabályzók.

A mész alapvakolatoknak magasabb a páratűrési tulajdonságuk, 5 % -ig a nedvesség tartalmat tudják kezelni a vályog/ föld falban. Mészvakolatokra mészglettel glettelünk!

Kültérre fedő vakolatnak mészvakolatot ajánlunk.

Saját készítésű mészvakolattal kivitelezünk, ami ár érték arányban igen kedvező.

Simító rétegnek szintén saját készítésű mészvakolatot használunk, amit igényesen kivitelezve, egyenes felületet alkotva, elsimítva, enyhén strukturált meszelhető felületett kapunk, így a glettelés és munkafázisát meg lehet spórolni .

A páradiffúziós ellenállási számuk alacsony

Saját fejlesztésű dekor anyagunk a képen látható márványos szürke dekorfal is, kevés arannyal díszítve, amit lágy selyemfényűre políroztunk . A dekorációs lehetőségek, változatok, formák színek, minták tárháza határtalan !  

Mész, szilikát, és vályog festékek

A kivitelezésben leggyakrabban minősített vödrös mészfestékekkel dolgozunk. Két rétegeben fednek. A kor igényeinek megfelelő magas minőségű egységes felületet adnak.Foltmentesen színezhetőek.

Az oltott mésszel történő meszelést népi építészeti felújításnál, illetve külön kívánságra vállaljuk. A megfelelő minőség eléréséhez, több rétegben kell felvinni, időigényes. Nagyobb felületek esetén, két gyakorlott ember összehangolt munkája szükséges.

A gyárilag előállított színezett vályog festékek, kiadósság szempontjából költségesebb anyagok. Felvitelüket attól függően milyen felületre dolgozunk, 2-3 rétegben ajánljuk.

A szilikát festékek szintén alkalmasak vályog házakba. Két rétegben visszük fel, kültérre és beltérre egyaránt . Kiadósság szempontjából szintén költségesebbek mint a vödrös mészfestékek, de vannak esetek -felületek amikor használatukra szükség van. Színezhetőek.A páradiffúziós ellenállási számuk alacsony.