Marmorino, Velencei Stucco, Agyagfalak Desing, 

Fugamentes felületek 


A velencei stucco  mész alapú egy falbefejező technika, amelyet évszázadok óta használnak a magas színvonalú belső dekorációban. Luxus megjelenéséről és tapintásáról ismert, amit a többrétegű vakolat és a színpigmentek felvitelével érnek el.

A velencei vakolatot azért nevezik így, mert a XV. században született Velencében, művészek és kézművesek bölcsőjében, akik kialakították a velencei iskolát, amely olyan fontos volt a reneszánsz mozgalomban.

Azóta a velencei vakolatot a világ minden táján belső dekorációs célokra használják, és az aktuális trendekhez és stílusokhoz alkalmazkodott.

A velencei vakolatban használt habarcs mész, márvány és gipsz keveréke. A szükséges rétegek száma változik a kívánt hatástól függően, de általában két és öt réteg kerül felvitelre. Minden réteget gondosan kell felvinni a sima és egységes felület biztosítása érdekében.

A habarcs színeinek és textúráinak kiválasztása alapvető a velencei vakolattechnikában, a legfinomabb és semleges árnyalatoktól a legélénkebb és bátrabb színekig. A befejezés végleges textúrája a pigment mennyiségétől és az alkalmazott technikától függ.

A velencei vakolat alkalmazásának egyik legfontosabb szempont  a fal felületének előkészítése. A falnak teljesen tisztának és simának kell lennie  és a felület bármilyen hibáját vagy egyenetlenségét ki kell javítani a felvitel megkezdése előtt. Precizitást igénylő technika!

Tartósság.

A velencei vakolat nagyon tartós anyag, amelyet ezért ideálisnak tekintenek nagy forgalmú területeken való használatra és olyan helyeken, ahol kopásálló felület szükséges.

A velencei vakolat vízálló és foltálló, ami ideálissá teszi használatát fürdőszobákban, konyhákban és más nedvességre hajlamos területeken. Ha hosszabb időn át napsütés éri, a velencei vakolat hajlamos lehet a kifakulásra !

- Kézműves technika 

A velencei vakolatot kézzel alkalmazzák, minden megbízás egyedi és személyre szabott. 

A velencei vakolat alkalmazása számos gondos lépést igényel, beleértve a felület megfelelő előkészítését, a vakolatrétegek felvitelét, valamint a véglegesítését viasz- vagy tömítőréteggel. Luxus érzetet adhatnak bármelyik helyiségnek.

-Gyakori kérdés a karbantartás és tisztítás

A velencei vakolat karbantartása és tisztítása egyszerű, de néhány különleges figyelmet igényel az állagának és tartósságának megőrzése érdekében. Kerülni kell az erős összetevőjű, maró vegyi anyagokat és a durva tisztítószereket, hogy ne roncsolják a felületet!

Erre a célra finom, nedves ronggyal kell óvatosan tisztítani a felületet, elkerülve a dörzsölést és a vakarást. 


Marmorino 

Szintén kézműves technika 

Ásványi eredetű, tradicionális selyemfényű vízlepergető vakolatkülönlegesség.

Leginkább beltéri használatra. 

A marmolino befejező rétege lehet a Velencei stucco, így magasabb fényű felületet kapunk.

Mészálló ásványi- és földpigmentekkel rendkívül változatos színek érhetők el.

A kivitelezéstől függően selyemfényű, vagy fényes, ám az aprólékos kézimunkától gazdagon sturktúrált, élettel teli felülete rendkívül egyedivé és különlegessé teszi a vele bevont felületeket.

Ideális a csempézést igénylő felületekre, segítségével elkerülhető a burkoló lapok használata.

Különleges és egyedi vízálló felületek készíthetők.

Kellemes tapintású, de kemény, vízálló bevonat. 

A velencei vakolathoz hasonlóan karbantartása és tisztítása egyszerű, de néhány különleges figyelmet igényel az állagának és tartósságának megőrzése érdekében. 

Kerülni kell az erős összetevőjű, maró vegyi anyagokat és a durva tisztítószereket, hogy ne roncsolják a felületet!

Erre a célra finom, nedves ronggyal kell óvatosan tisztítani a felületet, elkerülve a dörzsölést és a vakarást.

Mindkét kivitelezési mód esetében karbantartási tájékoztatót mellékelünk !