A természetes anyagok a mai kor Úttörői 


Anyagokról és Stílusokról

hagyományos

organikus

rusztikus 

modern 

letisztult 

gazdaságos  

A természetes páraszabályozásról


vályogvakolatokról röviden

Természetes páraszabályzók. A vályogvakolatok és glettek képesek a levegőből párát felvenni, eltárolni majd később amikor a körülmények lehetővé teszik visszaadni. 

A vastagabb rétegben felhordott vályogvakolatoknak már 10-15 mm- től a páraszabályozó képessége ideális. A simító réteg lehet lóalmos simítás vagy saját keverésű vályog glett  .

Használunk saját készítésű vályogvakolatokat és minősített előkevert gyári anyagokat is.

A természetben fellelhető agyag sokszínű lehet fehér, szürke, vörös, rózsaszín, sárga,fekete, barnás.

Földpigmenttel színezhető.

A fedő réteg  kivitelezhető igényes színezett változatban, ami már nem igényel meszelést, rendkívül szép természetes felületek alkothatók így meg.


Mészvakolatokról röviden

Természetes páraszabályzók. 

A mész alapvakolatoknak magasabb a páratűrési tulajdonságuk, 5 % -ig a nedvesség tartalmat tudják kezelni a vályog/ föld falban. Mészvakolatokra mészglettel glettelünk!

Kültérre fedő vakolatnak mészvakolatot ajánlunk. 

Saját készítésű mészvakolattal kivitelezünk, ami ár érték arányban igen kedvező.

Simító rétegnek szintén saját készítésű mészvakolatot használunk, amit igényesen kivitelezve, egyenes felületet alkotva, elsimítva, enyhén strukturált meszelhető felületett kapunk, így a glettelés és munkafázisát meg lehet spórolni .

A páradiffúziós ellenállási számuk alacsony

Saját fejlesztésű dekor anyagunk a képen látható márványos szürke dekorfal is, kevés arannyal díszítve, amit  lágy selyemfényűre políroztunk . A dekorációs lehetőségek, változatok, formák színek, minták tárháza határtalan !  


Vályog és mész glettek

Rétegrend szerint a simító vakolat után tesszük fel , ugyan úgy ahogy álltalában a glett anyagokat. Felülettől függően 2-3 rétegben. A páradiffúziós ellenállási számuk alacsony.

Mész, szilikát, és vályog festékek 

A kivitelezésben leggyakrabban minősített vödrös mészfestékekkel dolgozunk. Két rétegeben fednek. A kor igényeinek megfelelő magas minőségű egységes felületet adnak.Foltmentesen színezhetőek.

Az oltott mésszel történő meszelést népi építészeti felújításnál, illetve külön kívánságra vállaljuk. A megfelelő minőség eléréséhez, több rétegben kell felvinni, időigényes. Nagyobb felületek esetén, két gyakorlott ember összehangolt munkája szükséges.  

A gyárilag előállított színezett vályog festékek, kiadósság szempontjából költségesebb anyagok.  Felvitelüket attól függően milyen felületre dolgozunk, 2-3 rétegben ajánljuk.  

A szilikát festékek szintén alkalmasak vályog házakba. Két rétegben visszük fel, kültérre és beltérre egyaránt . Kiadósság szempontjából szintén költségesebbek mint a vödrös mészfestékek, de vannak esetek -felületek amikor használatukra szükség van. Színezhetőek.A páradiffúziós ellenállási számuk alacsony.

Marmolino

Ásványi eredetű, tradicionális selyemfényű vízlepergető vakolatkülönlegesség. Leginkább beltéri használatra. Kellemes tapintású, de kemény, vízálló bevonat.

Ideális a csempézést igénylő felületekre, segítségével elkerülhető a burkoló lapok használata. Így különleges és egyedi vízálló felületek készíthetők.

A tadelakthoz hasonló felületet ad, ám attól eltérően nem kell polírkővel fáradtságos munkával többször végigpolírozni a felületet.

forrás: naturillo 

Faolaj lelőhely információk 

Példának említjük, mert megbízható  tapasztalt és segítőkész  a Naturillo vállalkozást.

Kemény faolaj

A KREIDEZEIT " kemény padlóolaj egy klasszikus recept alapján készült, természetes oldószert tartalmazó csúcsminőségű faolaj.

A Kreidezeit kemény faolaj kizárólag természetes olajokból és gyantákból áll. Nem tartalmaz "rejtett" alkid gyantát, mint például a nem száradó olajokból (repce-, szója- vagy napraforgóolajból) készült faolajok.

Tulajdonságok:

  • strapabíró, szennyeződés- és víztaszító
  • nem repedezik és nem pereg le a felületről
  • diffúzióképes, antisztatikus, meleg tapintású
  • átlátszó, mézszín árnyalatú, pigmentekkel színezhető
  • könnyen feldolgozható, javítható
  • egyenletesen és mélyen behatol a fába
  • kobalt-, ólom- és báriummentes
  • nyál- és izzaságálló DIN 53160 szerint
  • vegán

Szalmabála ház 

https://www.naturillo.hu/termek/kemeny-faolaj-KRE-0290-0291#termekleiras

Környezetbarát- Öko szigetelési redszerekről röviden, a teljesség igénye nélkül!

Farost termékcsalád

Faros Flexibilis, könnyen illeszthető hőszigetelés "Egyszerű kivitelezhetőség, különösen bőrbarát.Kiválóan illeszkedik a határoló épületszerkezeteknél.Kiváló hőszigetelő képesség télen és nyáron egyaránt.Különösképpen páraáteresztő (nyílt diffúziójú), az egészséges lakóklímáért.Páraszabályozó a magas szorpciós képessége által.Nagymértékben hozzájárul egy épületbiológiai szempontok szerint is ajánlott lakóklíma eléréséhez.Ökologikus, környezetbarát és újrahasznosítható.

Szalma

Ebben a témában különböző kivitelezési módok léteznek, létravázas megoldás, táblásított anyagok.

Nádpalló

A nádat learatják, levágják majd kötegelik mindennemű mesterséges, vegyi adalék nélkül. A nád mely a biotópok megőrzésének érdekében egyébként is levágandó, vízi növényként, természetesen vízálló, és rövid időn belül magától újranő.

Régi kültéri vakolatok alatt évszázadokon át állta az idő próbáját. A manapság nádszigetelésekhez ajánlott vastag vakolatrendszerek – mészvakolatok illetve vályogvakolatok lényegesen stabilabbak, mint a vékonyvakolati rendszerek.Kültérre fedővakolatnak mindenképpen mészvakolatot ajánlunk!

5cm - es táblákban kapható. Duplán érdemes felrakni !

Vályogház szigetelésénél lényeges szempont, hogy a teljes  rétegrendnél páratechnikailag nyitott anyagokkal kivitelezzünk!  


Természetes Életterek  


El tudjátok képzelni, hogy modern, korszerű, sima felületeket, a mai elvárásoknak megfelelő forma és színvilágot, 

100 % - ban Természetes Vályog és Mész alapú anyagokkal is meg tudjuk valósítani?

El tudjátok képzelni, hogy otthonotokban ideális legyen a lakóklíma ami 50 % páratartalmat jelent?

El tudjátok képzelni, hogy otthonotok falai szürjék a káros sugarakat, megkössék a széndioxidot, a szálló port?

El tudjátok képzelni, hogy ezek az anyagok megfizethető árban is léteznek ?

El tudjátok képzelni, hogy van olyan szakember aki gyakorlott, a hagyományos és modern környezettudatos anyagok felvitelében, és minőségi kivitelezésében?

El tudjátok képzelni, hogy együtt találjátok meg a legmegfelelőbb megoldást árfekvésben és a kivitelezés módjában ?

Nektek csupán dönteni kell, az Egészséges otthon mellett, elképzelni, és Mi megvalósítjuk! 


Gyakori kérdés!

Mennyivel drágább egy ökológikus szemléletű építés vagy felújítás?

A  természetes, egészségünkre és környezetünkre ártalmatlan építőanyagok ára nem jelentősen magasabb, mint a piacon elérhető többi építőanyag!

Nagyon sok azonban a téves információ! 

Mi az eddigi Magyarországi kivitelezési tapasztalataink alapján, átlag 15-20 % merünk írni. Természetesen az össz költségvetést hozzá érő gazdaságos tervezéssel és rétegrenddel lehet csökkenteni.  

Nagyon kevés a képzett és hozzáértő kivitelező, aki otthonosan mozog az öko építőanyagok használatában. Ez az éíprési mód nem csak anyaghasználatban, de szemléletben is eltér az állalános építőipari felfogástól, legalábbis a mi családi manufaktúránkban. 

Az építészeknek jelentős szerepe és felelőssége van abban, hogy milyen otthonok épülnek a jövőben, egyben kötelességük lenne ügyfeleik figyelmét felhívni arra, hogy az ökoépítészet egy hosszabb távúszükséges befektetés a jövőbe! A  fenntartható építészetbe, hiszen a jövő a mi kezünkben van ! 

Youtube oldalunk 

 farost szigetelés

Együttműködő partnereink 

Várkonyi Dávid 

Minősített természetes építőanyagok forgalmazója  Solymári Öko építőanyag centrum ( agyagfalak kft.)

06-30-222-90-36

iroda@agyagfalak.hu  https://www.shop.agyagfalak.hu/

Révész Márton szalmafal építő 

06-20-803-5793

szalmaesagyag@gmail.com

-környezetbarát 

-egyszerű 

-hatékony

https://www.szalmafal.hu/